LABORATORUL FOOD & FEED DIAGNOSTIC
EFECTUĂM URMĂTOARELE ANALIZE
ANALIZE REZIDUURI ȘI CONTAMINANȚI
Micotoxine
Micotoxinele sunt metaboliți toxici, produși de mucegaiuri. Acestea pot avea efecte grave acute și cronice asupra sănătății oamenilor, precum și a animalelor. Prin urmare, determinarea micotoxinelor în produse alimentare și hrană pentru animale este necesară, și se reglementează de legislație.
Laboratorul nostru efectuează următoarele analize (prin metoda ELISA):
Cod | Denumirea indicilor | Obiectul testării |
MCH01 | Zearalenona | Cereale și produse de prelucrarea acestora, hrană pentru animale |
MCH02 | Fumonisina | Cereale și hrană pentru animale |
MCH03 | Deoxinivalenol (DON) | Cereale, malț și hrană pentru animale |
* Pentru mai multe informații despre serviciile noastre, vă rugăm să ne contactați – 022 811 154 tatiana.trili@imunotehnomed.md.
Alergeni
Alergeni alimentari sunt substanțe care se găsesc în alimentele pe care le consumam în mod curent, dar care pot provoca o reacție alergică a organismului. Conform studiilor efectuate de Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 2-4% din adulți și 6-8% din copii suferă de alergii alimentare. Alergia este o reacție a sistemului imunitar, atunci când organismul uman recunoaște într-o manieră greșită o proteină inofensivă, prezentă în unele alimente și începe să producă anticorpi ca să o contracareze.
În același timp, o altă manifestare a reacției organismului uman la unele produse alimentare este intoleranță alimentară, determinată de un defect la nivel metabolic fără a fi implicat și sistemul imunitar al organismului. În cele mai multe cazuri, organismul uman nu poate digera un anumit aliment sau un grup de alimente.
Pentru a proteja persoanele alergice de consumul nedorit de alergeni, a fost adoptat Regulamentul UE 1169/2011 privind etichetarea alimentelor, care a intrat în vigoare în decembrie 2014. Acest regulament UE este transpus la nivelul național prin Legea 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare. Conform reglementării date producătorii de alimente se angajează să eticheteze ingredientele care pot provoca alergii sau intoleranțe (Anexa 1).
Laboratorul nostru efectuează următoarele analize privind determinarea alergenilor (prin metoda ELISA):
Cod | Denumirea indicilor | Obiectul testării |
APA01 | Gluten | Produse alimentare inclusiv declarate non-gluten |
APA02 | Proteine din lapte | Produse alimentare |
APA03 | Proteine din ouă | Produse alimentare |
APA04 | Proteine din soia | Produse alimentare |
APA05 | Arahide/proteine din arahide | Produse alimentare |
APA06 | Muștar | Produse alimentare |
APA07 | Alune de pădure | Produse alimentare |
АРА08 | Histamine | Pește și produse din pește, brânzeturi |
* Pentru mai multe informații despre serviciile noastre, vă rugăm să ne contactați – 022 811 154 tatiana.trili@imunotehnomed.md.
Antibiotice
1. Antibioticile alcătuiesc o clasă de medicamente, produse de microorganisme sau obținute pe cale sintetică sau semisintetică, utilizate în tratamentul și în profilaxia infecțiilor bacteriene de diverse tipuri în medicina umană și veterinară. Reziduurile de antibiotice sunt rămășițele substanțelor, folosite în mod intenționat în timpul producției de alimente de origine animală precum laptele, ouăle sau carnea ce reprezintă un risc potențial pentru sănătatea consumatorului în cazul nerespectării modului de utilizare.
Datorită proprietăților potențial cancerigene și toxice ale reziduurilor de antibiotice și potențialul lor alergic, consumul de alimente contaminate stabilește un risc direct pentru sănătatea publică. În plus, utilizarea inadecvată a antibioticelor în creșterea animalelor și producția de alimente promovează rezistența la mai multe medicamente a bacteriilor patogene pentru antibioticele utilizate în medicina umană. Reziduurile de antibiotice prezintă un risc pentru siguranța procesului de producție și, în consecință, și un risc economic, deoarece inhibă procesele de producție biotehnologice care implică microorganisme precum culturile starter în industria lactatelor.
Din motive de protecție a consumatorilor, multe țări au stabilit limite maxime de reziduuri (LMR) pentru substanțele active farmacologic și monitorizează conformitatea în programele de supraveghere (Directiva 96/23/CE; Regulamentul (CE) 470/2009 și 37/2010; Decizia 2003/181/CE ).
Laboratorul nostru efectuează următoarele analize (prin metoda ELISA și screening microbiologic prin Premi Teste):
Cod | Denumirea indicilor | Obiectul testării |
AbA01/Rb | Cloramfenicol | Miere de albini şi alte |
AbA02/Rb | Tetraciclin | Miere de albini şi alte |
AbA03/Kw | Sulfonamide | Miere de albini şi alte |
AbA04/Rb | Streptomicin | Miere de albini şi alte |
AbA05/Rb | Nitrofuran (AOZ) | Miere de albini şi alte |
AbA06/Kw | Nitrofuran (AMOZ) | Miere de albini şi alte |
AbA07/Kw | Nitrofuran (AHD) | Miere de albini şi alte |
AbA08/Kw | Nitrofuran (SEM) | Miere de albini şi alte |
AbA09/Kw | Nitroimidazol | Miere de albini şi alte |
AbA10 | Tilozina | Miere, țesut, ouă |
AbA11 | FQNS/ Fluorchinoloni | Miere, țesut, lapte |
AbA12 | Eritromicină | Miere, țesut, lapte |
AbA13/EP | Oxitetrociclina | Miere de albini |
AbA14 | Neomicina | Țesut, lapte, ouă |
AbA15 | Gentamicina | Țesut, lapte |
AbSC01 | Premi Teste | Țesut, ouă, furaje |
* Pentru mai multe informații despre serviciile noastre, vă rugăm să ne contactați – 022 811 154 tatiana.trili@imunotehnomed.md.
DOMENII DE ACTIVITATE
CONTACTE
- Departament Food & Feed Diagnostic
- 022 811 154
- str. Gh. Asachi, 42
- office@imunotehnomed.md